Kasvilaji: Seosvilja

Seosvijakasvusto 2016 (Kuva: Noora Kesti)

Mustialassa rehuntuotannon tehostamisessa kokeillaan tänä vuonna seosviljaa. Tällöin halutussa suhteessa kylvetään haluttuja viljoja samaan kasvustoon. Kun vilja puidaan, saadaan valmista viljaseosta.  Yleisimmät sekoitettavat viljat ovat ohra ja kaura. Seosviljan haasteina on mm. yhtäaikainen tuleentuminen. Lajikkeet tulee valita niin että ne tulentuisivat samaan aikaan.

20172016

Seosviljaa (ohra – kaura )kasvoi vuonna 2017 lohkoilla, 8 Nokkamäki, 11 Kuivurilohko sekä 12 Yhteislaidun. Kokonaispinta-ala 23 hehtaaria.

8 Nokkamäessä sato oli tavoitellun mukainen. 11 Kuivurilohkossa kasvi oli suojaviljanurmi, kasvusto, varsinkin ohra, kärsi vedestä.

Osa sadosta säilöttiin murskesäilöntänä, osa kuivattiin josta se menee myllyn kautta navetalle osana väkirehuseosta apevaunulle.

DCIM101MEDIADJI_0121.JPG

14.7.2017 11 Kuivurilohko, vaaleat kohdat ovat vedenvaivaamia.

Seosviljaa (ohra-kaura) kasvaa Mustialassa yhdellä lohkolla kesänä 2016 eli 10A Nummilohko. Pinta-alaa noin 9 hehtaaria. Samalla lohkolla on Luken koeruutuja, joissa on pelkää ohraa.

Katso seosviljan ravinnetase kyseisestä linkistä. Suurin osa sadosta murskesäilöttiin. Puintikosteus oli 27% ja vilja säilöttiin säilöntäaineella. Noin kolmen hehtaarin sato puitiin myöhemmin ja kuivattiin kuivurissa. Pellolta korjattiin myös olkisato


Tuleentunut seosvilja 1.9.2016, Mustiala (Kuva: Noora Kesti)

SeosviljaBlogi: