Etusivu

Tervetuloa tutustumaan Tuorlan opetusmaatilaan!

Tuorlan opetusmaatila on osa Ammattiopisto Liviaa ja se sijaitsee Piikkiössä, Varsinais-Suomessa. Virallisesti puhutaan Ammattiopisto Livian Maaseutuopiston Tuorlan toimipisteestä.

Tuorlan Maaseutuopistossa voi opiskella maataloutta, puutarhatuotantoa, viheralaa, floristiikkaa sekä luonto- ja ympäristöalaa. 

Tuorlassa toimii opetusmaatila, jonka oppimisympäristö on monipuolinen. Tuorlassa on peltohehtaareja noin 150 ha sekä emolehmäpihatto ja porsastuotantosikala. Pelloilla viljellään normaaleja viljelykasveja, kuten kauraa, ohraa, ruista, vehnää, härkäpapua, nurmia sekä maissia ja sokerijuurikasta. Näytemaalla viljellään myös erikoiskasveja. Opiskelijat ovat mukana koulutilan töissä niin pellolla kuin tilan tuotantoeläinten parissa. Opintojen alkuvaiheessa opiskellaan paljon traktorilla ajoa ja työkoneiden kiinnitystä, jota voi harjoitella ajoharjoittelukentällä kiireettömästi.

Tuorlasta löytyy myös Sirkkala, jossa voi opiskella ruokahyönteisten kasvatusta. Ammattiopisto Livian Tuorlan Maaseutuopisto tarjosi kevättalvella 2018 ensimmäisenä Suomessa koulutusta ruokahyönteisten kasvatukseen ja elintarvikkeeksi jalostamiseen. Koulutus tapahtuu jatkossakin lyhytkursseina.

Puutarhatuotannon opetusta palvelee omenatarha Kuninkaanniitty, jossa viljellään omenaa ja pensasmustikkaa kaupalliseen käyttöön. Lisäksi oppimisympäristönä on noin 2500 m2 kasvihuonetilaa sekä taimitarha ja avomaan vihannestarha.

Ammattiopisto Liviassa järjestetään Livia-tori viisi kertaa vuodessa, joista kolme on vuosittain Tuorlassa. Suurin näistä on toukokuun lopulla järjestettävä Avoimet Ovet – tapahtuma, jossa myydään Tuorlan omia ja opiskelijoiden tuottamia tuotteita, mm. kesäkukkia, itse jauhettua jauhoa tilan omista jyvistä, puutöitä jne. Syyskuun lopulla puolestaan järjestetään syksyinen Livia-tori eli Kekrimarkkinat, jolloin myydään mm. Tuorlan omenaa, perunaa, avomaan vihanneksia jne. Joulun alla järjestetään kolmas Livia-tori Floristiikkatalon joulu – tapahtuman yhteydessä, jossa myydään mm. joulukukkia ja -asetelmia.

Kuvat: Timo Teinilä