Lehmien ruokinta

Lypsylehmien ruokinta perustuu esikuivattuun säilörehuun, jota on vapaasti saatavilla. Keskimäärin lypsävä lehmä syö säilörehua noin 50-55 kg päivässä. Kiskoilla kulkeva säilörehunjakovaunu jakaa automaattisesti säilörehun 10 kertaa päivässä ruokintapöydälle. Säilörehua täydennetään väkirehuilla. Väkirehuina  lypsäville lehmille ovat seosvilja (ohra ja kaura) energia täydennykseen, Huippu-Tähti 215  sekä valkuaisen että energian täydentämiseen, Hivetona-leikettä energia täydennykseen sekä kivennäisenä Hede-Melliä. Väkirehujen määrät perustuvat maitotuotokseen ja eläimen tuotosvaiheeseen. Väkirehuja lehmät saavat sekä ruokintakioskeilta että lypsyrobotilta. Eläinten ruokinnan suunnittelee ProAgrian asiantuntija.

Vasikoille on tarjolla kuivaa heinää sekä säilörehua.
Hiehoja.

 

 

 

 

 

 

 

Säilörehun matka siilolta lehmän suuhun:

Video ruokintakioskin toiminnasta:

 

Hiehot saavat karkearehuksi kokoviljasäilörehua (kaura) jonka seassa on myös hernettä. Seoksella pyritään nostamaan valkuaisomavaraisuutta. Väkirehuksi hiehot saavat iästä riippuen vasikoiden alkurehua, seosviljaa, Tähti-Rouhetiivistettä ja kivennäiseksi Kasvu Lempi-kivennäistä.

Lypsylehmille (vasemmalla) sulavaa nurmisäilörehua, nuorkarjalla kuitupitoisempaa ja hitaammin sulavaa kokoviljasäilörehua.

 

Esimerkki lypsävän lehmän päivittäisestä rehuannoksesta: seosviljaa, valkuaisrehua ja kivennäistä. Lehmä syö annoksen useammassa pienessä erässä.

 

Vasikan yksilökarsina.

Yksilökarsinoissa vasikat saavat maidon juotavaksi tutisangoista. Tutisangosta maidon imeminen auttaa märekoururefleksin toimintaa ja maito ohjautuu vasikan vielä toimimattomin etumahojen ohi juoksutusmahaan.

Ryhmäkarsinassa vasikoilla on käytössään juottoautomaatti. Juottoautomaatti pystyy juottamaan vasikoita sekä maidolla että jauhejuomalla vasikan yksilöllisesti suunnitellun juottokäyrän mukaisesti.

 

 

Video vasikoiden juottoautomaatista:

Sonnan siivilöinti

Opetusnavetalla seurataan ruokinnan onnistumista usealla eri tavalla. Yksi keino on sonnan siivilöinti. Se kertoo rehun läpivirtauksesta ja sulatuksesta lehmän pötsissä. Siivilöinti on helppoa ja se onnistuu yksinkertaisilla välineillä. Siivilöidystä sonnasta tarkastellaan kuidun määrä, sulatusastetta ja sulamattoman rehun osuutta. Lisäksi tarkkaillaan lehmien märehtimistä ja märepalojen pureskelujen määrää. Sonnan koostumusta arvioidaan myös lantaritilöiltä. Sonnan siivilöinti tehdään aina ruokinnan muutosten yhteydessä. Tietoa käytetään yhdessä muun tiedon kanssa, kuten maitotuotos, maidon pitoisuudet ja rasva-valkuais-suhde sekä rehuanalyysit arvioitaessa ruokinnan onnistumista.

 

 

Video lannan siiviloinnistä: