Urakoitsija kuivalannan levityksessä. Kuva: Sanna Söderlund
Lannanlevityksen sesonki suomessa on keväällä ja alkukesällä, mutta lantaa voi levittää pellolle 1.4. – 31.10 välisenä aikana. Syksylläkin siis voi levittää lantaa, mutta syyslevitys on järkevintä tehdä uuden kasvuston perustamisen yhteydessä. Sama levitysaika koskee myös muita eloperäisiä lannoitteita.
Lantaa levitettäessä pellon pitää olla lumeton ja riittävän kuiva. On oltava tarkkana, ettei mene painavilla koneilla liian aikaisin keväällä pellolle, jotta pelto ei tallaannu ja tiivisty. Kuivalannan ja lietteen levityksessä yhteistä on lannoittaminen lannalla, mutta muuten ne eroavat aika paljon toisistaan niin levityslaitteiston kuin käsittelymenetelmienkin puolesta.
Lannanlevityksen voi tehdä itse omalla tai useamman tilan yhteisellä kalustolla, tai sitten palvelun voi ostaa lannanlevitysurakoitsijalta. Urakointipalvelun ostaminen on usein taloudellisesti kannattavampaa kuin oman laitteiston hankkiminen, jos levitettävää on vähän, eikä kalustolle ole käyttöä muuten.

Kuivalannan levitys on niin sanottua pintalevitystä. Lanta levitetään levitysvaunun tekniikasta riippuen joko ruuvien tai lautasten avulla. Tekniikka soveltuu sekä kuivalannalle että separoidulle kuivajakeelle ja muille kuiville eloperäisille lannoitteille.
Vanhojen levitysvaunujen ongelmana on lannan epätasainen leviäminen, mutta uusimmat kuivalannan levitykseen suunnitellut vaunut ovat tarkkoja, ja levitys käy nopeasti ja tasaisesti. Ne punnitsevat kuorman, näyttävät ajolinjat ja säätelevät levitettävää määrää annettujen arvojen mukaan.
Digiteknologia auttaa tulevaisuudessa yhä enemmän lannoituksen tarkassa säätelyssä; jotta saadaan halutut ravinteet oikeaan paikkaan.
Letkulevityksessä liete levitetään pellon pintaan letkuista valuttamalla. Voidaan käyttää joko traktoria ja lietevaunua, tai sitten pumpata letkulla lietettä säiliöstä. Jälkimmäistä kutsutaan vetoletkulevitykseksi.
Sijoituslevityksessä, josta käytetään myös nimeä multaus, liete sijoitetaan levittimen peltoon tekemään viiltoon. Multaus tehdään, jotta ravinteet jäisivät peltoon kasvien käyttöön haihtumisen sijaan. Samalla hajuhaitat vähenevät. Sijoituslevityksessä käytetään joko traktoria ja lietevaunua tai itse kulkevaa lietteenlevitysvaunua. Myös vetoletkulevitys on mahdollinen, ja silloin ei tarvita lietevaunua.
Hajalevityksessä liete levitetään pellon pintaan. Levitysjälki on epätasainen ja ravinteet hukkaantuvat helposti. Muut levitystavat ovat ravinteiden hyödyntämisen kannalta parempia.
- Milloin lantaa voi levittää?
- Mitkä asiat voivat estää lannanlevityksen sallittuna aikana?
- Miten kuiva- ja lietelannan levittimet eroavat toisistaan?