WordPress

RE-maatila |

Ravinne- ja energiatehokas maatila (2016-2017) sekä Vähähiilinen maatila (2018) hankkeiden kotisivu on rakennettu WordPress blogi-työkalulla. Kotisivuun on myös tallennettu muiden hankkeiden materiaaleja, esim Baltic Sea Action Group’in Ravinnekierrätys-materiaali löytyy sivulta.

Kotisivu koostuu 11 blogista ja ne ovat jäsennetty kolmeen hallinnointikokonaisuuteeen:

  • Pääsivusto (oma hallinnointiosoite)
  • Mustialan peltolohkot (oma hallinnointiosoite)
  • Kaikki muut opetusmaatilojen sivustoja ovat rakennettu omina blogeina mutta liitetty yhteen ’mashup’ menetelmällä (oma halloinnointiosoite)

Kuvalla näkee sivuston rakenne.

WordPressin käyttö ja hallinnointi on helppo. On kahta eri tapaa perustaa sisältöjä – sivuja ja artikkeleita. Artikkelit liitetään sivuihin. Luodaan myös kategoriat ja artikkeleita merkataan kategorioiksi kuuluvaksi. Tämä artikkeli kuuluu kateogriaan Uudet teknologiat. Klikkaamalla kotisivun laatikko Uudet teknologiat aukaisee sivu Uudet teknologiat. Sen alareunassa näkyy siihen kategoriaan kuuluvia artikkeleita. WordPressissä voi myös Image työkalulla rakentaa interaktiivisä elementtejä. Mustialan peltokartta (linkki sivuun) on sellainen kokonaisuus ja toinen tällainen on Ravinnekierrätys (linkki sivuun).

Kuten kaikkien kotisivujen rakentamisessa pitää tarkkaan miettiä etukäteen millaisia sisältöjä tarvitaan. Hankkeen aikana asiasisällöt ovat kehittyneet ja olemme jatkuvasti joutuneet muuttamaan myös sivuston rakennetta. On vaikeata ennakoida millaisia asiasisältöjä voi tulla. Jos nähdään, että iso materiaalikokonaisuus on tulossa mashup järjestelmä on järkevä käyttää. Silloin voi antaa muille ihmisille hallinnointioikeus ’omalle’ sisällölle ja saadaan joustavammin työskennelty asiasisältöjen ympäri.

WordPressissä on seuraavia rooleja: Tilaaja, avustaja, kirjoittaja, päätoimittaja ja pääkäyttäjä.  Pääkäyttäjällä on kaikki oikeudet ja pääkäyttäjiä kannattaa olla vähemmän kun päätoimittajia. Opettajille olemme yleensä antaneet pääkäyttäjä-tunnuksia ja opiskeljoille päätoimittajaoikeuksia.  Jos kyseinen henkilö kirjoittaa ainoastaan artikkeleita, niin päätoimittajatunnus riittää. Jos kyseinen henkilö pitää rakentaa materiaalikokonaisuuden, niin silloin on parempi, että on pääkäyttäjätunnus.

Ohjevideoita wordpress-sivuston käyttöön löydät Virtuaalikylä sivustosta (linkki)

 

 
 
DMS