Valkuaisomavaraisuus
Kotimaisten valkuaiskasvien, erityisen herneen ja härkäpavun, viljely ja käyttö on lisääntynyt viimeisten vuosien aikana. Markkinoille on tullut uusia palkoviljalajikkeita, uusia innovatiivisia tuotteita, uutta yrittäjyyttä ja kasvavaa kysyntää, jotka kaikki osaltaan edistävät kotimaisen kasvivalkuaisen tuotantoa ja käyttöä. Myös kotieläinten ruokinnassa kotimaisten valkuaiskasvien käyttö on lisääntynyt, mikä osaltaan edistää valkuaisomavaraisuutta.
Tilatasolla tarkasteltuna valkuaiskasvien viljely
- monipuolistaa peltojen käyttöä ja viljelykiertoa
- parantaa maan viljelyominaisuuksia
- tuoa jousto rehujen korjuuaikoihin
- vähentää ostolannoitteiden ja – rehujen tarvetta
Luomuviljelyssä valkuaiskasvien viljely ja sitä kautta biologinen typensidonta on oleellinen osa toimivaa viljelykiertoa. Erilaisista rehuista tuleva valkuainen turvaa parhaiten luomukotieläinten valkuaisen tarpeen.
Hyviä kotoisia valkuaisen lähteitä ovat
- apilat
- sinimailanen
- virnat
- herne
- härkäpapu
- lupiinit
- rypsi
- rapsi
Osa näistä voidaan korjata puimalla, osa säilörehuksi ja osa kummalla menetelmällä tahansa.
Tilojen välinen yhteistyö on yksi keino edistää valkuaisomavaraisuuden lisääntymistä. Suomessa viljeltävät valkuaiskasvit tarjoavat tähän monia mahdollisuuksia. Kaikki karjatilalliset eivät viljele valkuaiskasveja omalla tilallaan tai viljely on riittämätöntä. Kasvinviljelytiloilla puolestaan valkuaiskasvit ovat hyviä viljojen välikasveja. Tilojen välisellä yhteistyöllä hyötyjä saadaan jaettua ja samalla edistettyä kotimaisen valkuaisen saatavuutta ja käyttöä.
Tietoa ja kokemuksia valkuaiskasvien tuotannosta, käytöstä ruokinnassa ja ihmisravitsemuksessa. Poimi vinkit valkuaisfoorumin sivuilta.
Viljely
Seuraa apilapitoisen säilörehunurmen kasvua ja viljelytapahtumia Mustialan opetus- ja tutkimusmaatilalla kesällä 2016, Lohko 4 Mönkkö.

Tulevaisuuden valkuaisinnovaatiot – Hyönteiset ja Mikrolevät.
Lue Lisää

Valkuaiskasveja
Lue Lisää

Nurmisadot Mustialassa 2017
Lue Lisää

Valkuaisomavaraisuuden nostaminen Mikkolan tilalla
Lue Lisää

Härkäpapusäilörehun korjuuajankohdan optimointi
Lue Lisää

Sinimailasen viljelykokemuksia – onnistumisia ja epäonnistumisia
Lue Lisää

Herneen viljely osana kasvinviljelytilan viljelykiertoa
Lue Lisää

Herne ja kevätrapsi 2017
Lue Lisää

Herne ja kevätrapsi 2016
Lue Lisää

Valkuaiskasvien havaintoruudut
Lue Lisää

Valkuaisomavaraisuus videomuotoon
Lue Lisää
Ruokinta, talous ja ympäristö

Kohti kokonaisvaltaista tilanjohtamista!
Lue Lisää

Puna-apilasäilörehun vaikutus maidontuotantoon
Lue Lisää

Kotoisten valkuaisrehujen käytön vertailua lypsylehmien ruokinnassa
Lue Lisää

Valkuaisrehujen käyttö lihanautojen ruokinnassa
Lue Lisää

Herneen viljely ja käyttö lypsylehmien rehuna
Lue Lisää

Härkäpavun viljely ja käyttö lypsylehmien ruokinnassa
Lue Lisää

Hevosten valkuaisrehut
Lue Lisää

Herneen ja härkäpavun murskesäilöntä
Lue Lisää

Herne ja apila lisäävät ruokinnan omavaraisuutta
Lue Lisää

Herne lypsättää Mustialan lehmiä
Lue Lisää

Rehupaalien punnitus
Lue Lisää
Lue lisää valkuaisomavaraisuudesta

Omavaraista valkuaista- seminaarin tallenteet
Lue Lisää